Politiek22 okt '13 09:25

Burgemeester Veenendaal wil pedofiel weren van scholen en speeltuinen

Auteur: Pieter van den Akker

De burgemeester van Veenendaal wil een pedofiel dwingen uit de buurt te blijven van scholen, speeltuinen, kinderdagverblijven en de binnentuin van z'n eigen appartementencomplex. Namens bezorgde buurtbewoners heeft de burgemeester daarom een kort geding aangespannen dat vandaag dient voor de Utrechtse rechtbank.

"Ik heb deze rechtszaak aangespannen omdat een ex-gedetineerde in principe moet kunnen terugkeren in de samenleving, maar er wel een balans moet zijn tussen zijn vrijheid en die van zijn directe woonomgeving", vertelt burgemeester Wouter Kolff van Veenendaal op BNR. "Het is ook de taak van de gemeente om de directe woonomgeving en de privacy van alle inwoners zoveel mogelijk te garanderen. Om die balans terug te laten komen, heb ik dat kort geding aangespannen."

U gaat dat doen bij de civiele rechtbank, waar u daadwerkelijke schade moet kunnen aantonen. Kunt u dat?
"Het gaat niet zozeer om het aantonen van schade, het gaat om het aantonen van een onrechtmatige daad. Die kan eruit bestaan dat het woongenot en de privacy van de omgeving echt aangetast worden zonder aanvullende afspraken. Daarom wil ik dat de rechter die aanvullende afspraken oplegt."

Waarom telt het woongenot van de burgers voor wie u opkomt zwaarder dan het woongenot van deze pedofiel?
"Het gaat er niet om dat het een zwaarder weegt dan het ander. Het gaat er om dat er een disbalans ontstaat als de ex-gedetineerde volledig kan gaan en staan waar hij wil, terwijl de buurt die geen delicten heeft begaan ermee wordt opgezadeld - in die zin dat er geen aanvullende afspraken kunnen worden gemaakt. Daar zit een disbalans in, die wat mij betreft zoveel mogelijk wordt opgeheven."

Deze meneer is veroordeeld en heeft zijn straf uitgezeten. Dan ben je toch weer een gewone burger?
"Deze meneer moet bijvoorbeeld nog een vrij zware behandeling ondergaan. Die is nog helemaal niet afgelopen. In de tussentijd mag hij bijvoorbeeld wel in zijn eigen gemeenschappelijke binnentuin komen, waar ook kleine kinderen van vijf, zes jaar oud spelen. Dat is iets dat ik graag aan de rechter voorleg: hoe kijkt hij daar tegenaan?"

Eerder veegde de rechter een gebiedsverbod voor de pedofiel van tafel. Komt uw nieuwe eis eigenlijk niet op hetzelfde neer?
"In deze zaak is er nog geen gebiedsverbod geweest. Maar er zijn wel eerdere zaken van burgemeesters geweest tegen iemand die terugkeerde van detentie in zo'n zaak. Een gebiedsverbod kan je als burgemeester opleggen, maar het heeft echt een tijdelijk karakter voor een urgente situatie. Hier is meer sprake van een wat langdurige oplossing, daar heeft de burgemeester gewoon geen tools voor. Daarom is het heel verstandig en netjes om het aan de rechter voor te leggen."

Waarom gaat u niet even met deze meneer praten?
"Dat heb ik gedaan. Ik ben meer dan drie keer met hem in gesprek geweest om tot goede afspraken te komen. Dat vind ik ook mijn taak. Dat heb ik ook met de buurt gedaan. Met deze meneer kwam ik er niet op een goede manier uit. Dan kun je niet anders dan naar de rechter stappen."

Wat wilde u met hem afspreken?
"U moet denken aan niet komen in de buurt van kinderdagverblijven, speeltuinen en scholen. Maar ook een paar keer per jaar langskomen bij mij om de voortgang te bespreken. Maar hij zegt 'ik ben een vrij man, ik heb m'n straf uitgezeten'. Daar blijft het bij. We komen er niet uit, dus leg ik het voor aan de rechter."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen