Politiek6 apr '13 09:05

'Rol Senaat bij formatie onderschat'

Auteur: BNR Webredactie

De rol van de Eerste Kamer tijdens de formatie van het kabinet- Rutte 2 is onderschat. Dat vindt een meerderheid van de Senatoren, zo blijkt uit een enquête van NRC Handelsblad.

Niet alleen leden van de oppositie onderschrijven de stelling, ook leden van VVD en PvdA zeggen dat de minderheid in de Eerste Kamer van hun partijen is miskend. Het kabinet komt in de Senaat acht zetels tekort. Daardoor moet het bij elke kwestie opnieuw op zoek naar een meerderheid. VVD-Senator Frank de Grave zei onlangs te vrezen dat het land op die manier, met de Eerste Kamer als 'hindermacht', onbestuurbaar wordt.

Onvoorstelbaar
PVV-Eerste Kamerlid Tobias Reynaers zegt in NRC: "Het is onvoorstelbaar dat dezelfde mensen die gewaarschuwd hebben voor de wankele gedoogconstructie van Rutte I, meenden het onder Rutte II wel zonder meerderheid in de Eerste Kamer te kunnen stellen". Hij krijgt bijval van zijn PvdA-collega Marijke Linthorst. Volgens haar wordt steun in de Eerste Kamer niet daar gezocht, maar in de Tweede Kamer.

Onderschat
Van alle 75 Senatoren vulden 41 de enquête in. Geen enkele fractie deed helemaal niet mee. Van deze 41 onderschreven 35 leden de stelling dat de Eerste Kamer is onderschat. De hoge respons rechtvaardigt de conclusie dat een meerderheid van de hele Eerste Kamer dat denkt, meent de krant.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen