Politiek3 sep '13 17:34Aangepast op 3 sep '13 18:29

Weekers reikt zwartspaarders (even) de hand

Auteur: Marjan van den Berg

Zwartspaarders die zichzelf aangeven, betalen tijdelijk geen boete. Zwartspaarders die al eerder schoon schip maakten en toen wel een boete moesten betalen, stappen nu misschien naar de rechter.

Zwartspaarders die zich voor 1 juli 2014 bij de Belastingdienst melden, hoeven geen boete te betalen. "Daarna is het over met de coulance'', zegt staatssecretaris Frans Weekers (Financiën).

Weekers neemt de maatregel in aanloop naar een nieuw heffingsysteem met strengere regels. "Dat komt er kort gezegd op neer dat goedwillenden eerder duidelijkheid krijgen van de fiscus en dat kwaadwillenden nog strenger en nog langer kunnen worden aangepakt. Zij kunnen nog tot 12 jaar worden aangeslagen voor verzwegen inkomsten en vermogen."

Boetes
'Inkeerders' betalen vanaf 1 juli 2014 als vanouds een boete van 30 procent over het betreffende bedrag; een jaar later wordt die boete nog eens verdubbeld.

Voor zwartspaarders die niet zelf op de fiscus zijn afgestapt, kan de boete volgens Weekers gaan oplopen tot 300 procent. "Wanneer de fiscus er zelf achter komt - soms krijgen wij wel eens informatie, via cd-roms of anderszins - dan zijn mensen echt de klos."

Ongelijkheid
De plotse coulance van Weekers is niet eerlijk tegenover zwartspaarders die zichzelf al eerder hebben aangegeven en toen 30 procent boete moesten betalen, zegt Jelle Staats van Staats Financieel Onderzoek. De voormalige belastingmedewerker helpt tegenwoordig zogenoemde 'inkeerders'.

Staats overweegt een gang naar de rechter "omdat er toch wat ongelijkheid is opgetreden door deze actie van onze staatssecretaris". Het gaat om een groep die zich bij de fiscus heeft gemeld tussen 1 januari 2010 en nu.

Weekers maakt zich niet al te druk om deze 'benadeelde' groep ex-zwartspaarders. "In elk geval hebben die mensen de afgelopen jaren met een schoon geweten kunnen slapen. Dat is, denk ik, voor hen de grootste winst."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen