Politiek4 sep '13 16:50

Obama wijst op rol internationale gemeenschap

Auteur: Karin Backx

De geloofwaardigheid van de hele internationale gemeenschap staat op het spel als er niet wordt ingegrepen in Syrië. Dat zei president Obama zojuist op een persconferentie in Zweden.

De Buitenlandcommissie van de Amerikaanse Senaat stemt vandaag over ingrijpen. Na dagenlang overleg tussen de Democratische en Republikeinse senatoren ligt er nu een resolutie klaar voor een beperkte actie. Tegelijkertijd zet ook Rusland de deur naar ingrijpen op een kleine kier.

Wat Amerika-correspondent Reinout van Wagtendonk opviel aan de uitspraken van Obama is dat hij een beetje terugkrabbelt. "De indruk is gewekt dat het zijn rode lijn is. Het is een beetje op de persoon Obama geschreven nu. Gaat Amerika nu optreden tegen Syrië of niet?"

Rode lijn
Obama, en ook minister van Buitenlandse Zaken Kerry, zeiden gisteren dat het niet hún rode lijn is. Ook al heeft Obama het dan op de agenda gezet. Maar hij benadrukte dat niet zijn persoonlijke geloofwaardigheid is, die op het spel staat. Het is de geloofwaardigheid van het Congres van Amerika. En van de hele wereld, die meerdere chemische wapens heeft verboden."

Obama gaf tijdens de persconferentie ook aan dat hij verwacht dat het Congres, ondanks de eerdere tegenstribbelingen, gewoon gaat voor stemmen en hem rugsteun zal bieden.

Grootste tegenstander
De Buitenlandse Zaken-commissie van de Senaat gaat vandaag hun aanbeveling doorgeven aan de hele Senaat. "Het lijkt er op dat die Senaatscommissie, zowel Republikeinen als Democraten, in meerderheid gaan voor stemmen. Zelfs de meest uitgesproken tegenstander van het Amerikaans optreden, die gaf gisteren al aan dat hij ervan uitgaat dat zijn collega's voor gaan stemmen," vertelt Reinout. 

Toch ligt de weg richting Syrië nog niet helemaal open voor Obama. Reinout: "Er is vandaag een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden, daar is de meerderheid in handen van de Republikeinen en de Republikeinse fractie is veel moeilijker te 'controleren',  dan de Republikeinse fractie in de Senaat. Daar zitten veel meer rechts-Republikeinen, die niet willen dat Amerika de politieman van de wereld is. Ze vinden dat in deze tijden van begroting het ook allemaal veel teveel geld kost. Dus daar is het wat minder zichtbaar of die ook meegaan." 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen