Eurocommissaris Reding legt bom onder Trojka
Het Internationaal Monetair Fonds moet uit de trojka, vindt eurocommissaris Viviane Reding. Daarmee pleit zij voor een opheffing van de trojka. Redding vindt dat de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie zelf voor de redding van Eurolanden als Griekenland kunnen betalen.
Vanaf mei 2010 was het volgens Reding nodig om het IMF er bij te betrekken. Europa-watcher Martin Visser: "Reding zegt nu dat die tijd voorbij is. ‘The time is over for the IMF’. Als argument voert ze aan dat er op het IMF geen democratische controle is. Het is vooral die insteek en of het IMF nog wel nodig is. Het gebeurt achter gesloten deuren en mensen hebben er geen goed gevoel over. Dat is de argumentatie die ze er voor geeft."
Visser zelf vindt het een heel slecht idee om het IMF uit de Trojka te zetten, waardoor de Trojka in feite opgeheven wordt. “Het is een beetje wat je smaak is en waar je vertrouwen precies ligt. Reding zegt dat de Europese Commissie de economische regering van Europa is. Daar gaat het wat mij betreft toch een beetje mis.”
Hij heeft er weinig vertrouwen in als de Europese Commissie de crises zoals die in Griekenland en Cyprus moet oplossen. “Ik heb liever het IMF aan boord. Die is stevig, onafhankelijk, onpartijdig. Natuurlijk maakt het IMF ook fouten, maar als je alles aan de Commissie over laat dan heb ik er niet zoveel vertrouwen in dat er ook altijd de juiste maatregelen worden genomen.”
Steun van armere landen
Reding zelf gaf al aan dat armere landen als Brazilië en India, Europa niet hoeven te helpen bij de redding van landen als Griekenland. En daar heeft zij wat Visser betreft een belangrijk punt. Want ook binnen het IMF ligt dat gevoelig. "In toenemende mate was er binnen het IMF ook protest waarom er werd betaald. In het begin betaalde het IMF ongeveer een derde van de noodsteun en bij Cyprus betalen ze nog maar een tiende. Dat wordt wel steeds nijpender. Want de rekening voor het IMF is zo enorme opgelopen."
Visser ziet ook nog een andere optie naast het opheffen. "Misschien is er wel een constructie denkbaar dat het IMF een kleine financiële bijdrage levert, maar wel een grote bijdrage qua expertise. Dat is toch wel van belang. Want die expertise is niet onomstreden maar toch heel wat beter dan die van de Europese Commissie.”
Einde verhaal
Toch denkt hij dat de kans groot is dat er gehoor wordt gegeven aan de oproep van Reding. "Je ziet al dat dit heel erg aan het veranderen is. Een maand tot anderhalf geleden kwam het IMF in een crisisrapport over hoe Griekenland is aangepakt. Het rapport was niet alleen kritisch naar de Commissie maar ook zelfkritisch. Maar dat viel bij de Europese Commissie en veel Europese politici totaal verkeerd. Toen hebben zelfs Schäuble en Dijsselbloem voorzichtig gesuggereerd dat ergens in de verre toekomst het IMF misschien uit de Trojka zou kunnen. Dus als zelfs Duitsland en Nederland er niet helemaal meer aan hangen, is het vroeg of laat einde verhaal."