Politiek10 jul '13 11:09Aangepast op 10 jul '13 11:53

'Pensioenpremies omhoog door nieuwe regels'

Auteur: ANP Nieuws

De nieuwe pensioenregels die het kabinet in 2015 wil invoeren, leiden mogelijk tot een verhoging van de pensioenpremies en een tegenvaller voor de schatkist. Dat blijkt uit een stuk van de pensioenfondsen waarop de NOS de hand heeft gelegd.

Het kabinet zou vrijdag een besluit nemen over de nieuwe pensioenpremies, maar volgens ingewijden is dat nog niet zeker. "Er is nog volop discussie.’’

De woordvoerster van verantwoordelijk staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken wilde woensdag geen commentaar geven.

Verwachtingen
Het kabinet rekent erop dat een versobering van de pensioenopbouw in 2015, waarmee de Tweede Kamer onlangs akkoord ging, zorgt voor een forse verlaging van de pensioenpremies en op termijn een bezuiniging van 3 miljard. Maar de pensioenfondsen verwachten dat nieuwe regels, die ook in 2015 van kracht moeten worden, juist leiden tot hogere premies en daarmee een tegenvaller voor de schatkist.

De jaarlijkse pensioenopbouw wordt in 2015 verlaagd van 2,25 tot 1,75 procent van het inkomen. Het kabinet gaat ervan uit dat hierdoor de pensioenpremies met vele miljarden dalen. Maar de pensioenfondsen, die het financieel moeilijk hebben, voelen niets voor premieverlaging. Zij voorzien daarentegen dat de nieuwe pensioenregels straks een premieverhoging nodig maken. Het gaat om regels die de pensioenfondsen meer ruimte moeten bieden om te gaan met mee- en tegenvallers.

Afwachten
Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg van D66 zegt de nieuwe pensioenregels van het kabinet af te wachten. "Maar ik kan me niet voorstellen dat het kabinet met regels komt die zijn eigen bezuinigingsdoelstelling dwarsbomen. De pensioenpremies in Nederland zijn al veel te hoog. Die moeten omlaag.''

D66 stemde, net als de rest van de oppositie, enkele weken terug tegen de versobering van de pensioenopbouw, omdat het kabinet geen garanties kon bieden voor de premieverlaging die ermee gepaard moet gaan. Het wetsvoorstel dreigt daardoor te sneuvelen in de Senaat, waar het kabinet geen meerderheid heeft.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen