Politiek19 apr '13 12:35

Buma: Zijlstra komt met onzinnige discussie

Auteur: Pieter van den Akker

Oppositiepartijen in de Eerste Kamer zijn niet blij met de uitspraken van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Volgens hem moet de Eerste Kamer maar worden afgeschaft als die om politieke redenen het kabinet blijft dwarsbomen.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma reageert tegenover BNR: "Ik vind het een onzinnige discussie die Zijlstra gestart is. Wat 'ie in wezen zegt is dat zolang de Eerste Kamer voor de kabinetsplannen stemt, dat inhoudelijk is en de Eerste Kamer mag blijven. Maar is de Eerste Kamer kritisch en tegen plannen van het kabinet, dan is dat politiek en moet 'ie ook meteen weg. Maar zo werkt de democratie niet."

Dan: "Laat ik vooropstellen dat bij alles wat Halbe Zijlstra zegt daar nog niets van is gebleken bij stemming in de Eerste Kamer in het eerste half jaar van dit kabinet. Heel veel voorstellen van het kabinet zijn gesteund. Dus 1: waar heeft hij het eigenlijk over? Maar 2: het kan toch niet zo zijn dat de fractievoorzitter van de grootste regeringspartij in de Tweede Kamer beslist wat de Eerste Kamer zou moeten vinden en wanneer die zou moeten worden opgeheven als 'ie te vaak tegen zijn eigen voorstellen is?"

Meerderheid
De werkelijkheid is, zegt Buma, dat deze coalitie in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. "Dat had de vorige coalitie ook. Toen is uiteindelijk met moeite naar een meerderheid gezocht, maar speelde deze discussie niet, terwijl er toen ook de kans was dat de Eerste Kamer zaken zou tegenhouden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen