Politiek26 mrt '13 10:50Aangepast op 26 mrt '13 11:18

Syrische oppositie voegt zich bij Arabische top

Auteur: Mijke Hurkx

Syrie is weer terug bij de Arabische top, maar nu is de Syrische oppositie de vertegenwoordiging. Die heeft zich dinsdag voor het eerst bij de Arabische Liga gevoegd, het overleg van de Arabische landen.

Bijeenkomst van de Arabische Liga. EPA
Bijeenkomst van de Arabische Liga. EPA

Het overleg gebeurde in Doha, de hoofdstad van oliestaat Qatar. De zetel van Damascus werd eerder deze maand aan de Syrische Nationale Coalitie toegekend. Het land werd in 2011 uit het overleg gezet vanwege het geweld dat tegen burgers werd gebruikt.

Rechtstreeks te volgen
Op de televisie in Qatar was in een rechtstreeks verslag te zien hoe een delegatie onder leiding van de voorlopige premier van de overgangsregering Ghassan Hitto van de oppositie onder applaus van de andere deelnemers de plek van Syrië innam. De leider van de oppositie, Moaz al-Khatib, zal de vergadering toespreken. Het belangrijkste agendapunt van de top is de burgeroorlog in Syrië die al twee jaar duurt.

Grotere rol VS
De leider van de oppositie, Moaz al-Khatib, riep de Verenigde Staten in een toespraak tot de vergadering op om een grotere rol te gaan spelen in het conflict. Hij gaf het regime in Damascus de schuld van het voortduren van de burgeroorlog en vroeg Amerika om de rebellen in het noorden te helpen beschermen met patriotraketten.

De emir van Qatar, sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani, riep de Verenigde Naties bij de opening van de top op een einde te maken aan het bloedvergieten in Syrië.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen