Politiek25 sep '13 13:33Aangepast op 25 sep '13 14:31

'Vergunning kolencentrale Eemshaven op basis van rapporten vol fouten'

Auteur: BNR Webredactie

De kolencentrale in de Eemshaven heeft van de provincie Groningen een vergunning gekregen op basis van rapporten vol fouten. Dat stelt het Duitse onderzoeksbureau Ökopol, dat is ingeschakeld door milieu-organisaties.

'Vergunning kolencentrale Eemshaven op basis van rapporten vol fouten'
'Vergunning kolencentrale Eemshaven op basis van rapporten vol fouten'

Het gaat om stikstofrapporten waaruit zou blijken dat de uitstoot door de centrale geen effect heeft op de natuur. Volgens onderzoekers van Ökopol zijn de mogelijke gevolgen van de stikstofuitstoot "onvolledig" en "gebrekkig" onderzocht. De rekenmethoden zouden niet transparant zijn en niet alle natuurgebieden zouden zijn meegenomen.

Henk Staghouwer, gedeputeerde van de provincie Groningen, zegt tegen BNR geen reden te zien om te twijfelen aan de resultaten van het wetenschappelijk onderzoeksbureau dat is aangesteld. De provincie heeft volgens Staghouwer bewust gekozen voor IBL Umweltplanung omdat het onderzoeksbureau kennis heeft van de Duitse wet- en regelgeving, evenals van de natuurgebieden waar het om gaat. "Dit bureau wordt ook ingeschakeld door Duitse overheden", zegt de gedeputeerde.

Dit voorjaar kijkt de Raad van State opnieuw naar de verleende vergunning voor de kolencentrale. Staghouwer verwacht niet dat de bevindingen van Ökopol alsnog zullen leiden tot een afwijzing. "Natuurlijk zijn er bezwaren binnengekomen. Maar wij denken dat wij die bezwaren op een goede manier kunnen weerleggen." Volgens de gedeputeerde zal de aanvraag dan ook op juiste gronden wederom worden toegekend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen