Politiek7 aug '13 11:10Aangepast op 7 aug '13 11:29

VVD: 'Stedenverbod voor zakkenrollers'

Auteur: BNR Webredactie

De burgemeester van Amsterdam moet afspraken maken met andere Europese steden over een internationaal stedenverbod voor zakkenrollers die na hun straf actief blijven.

Ook moet hij notoire zakkenrollers uit de binnenstad kunnen weren door het opleggen van gebiedsverboden. Dat vindt de VVD in de hoofdstad.

Voor de tweede politieke partij in Amsterdam is de maat vol nadat vooral Roemeense zakkenrollers massaal toesloegen tijdens de Gay Pride. "We willen dat de burgemeester zakkenrollerij officieel een hogere prioriteit geeft'', liet fractievoorzitter Robert Flos woensdag weten.

Tijdens de jaarlijkse Gay Pride afgelopen week greep de politie 46 zakkenrollers in de kraag. Daarvan hadden 43 de Roemeense nationaliteit. Tijdens snelrechtzittingen voor de rechtbank in Amsterdam werden zeven Roemenen veroordeeld, tot celstraffen van 4 tot 10 weken.

Volgens de VVD is zakkenrollerij de laatste jaren schrikbarend toegenomen in Amsterdam. In 2012 was er sprake van een stijging van 36 procent. De Roemenen zijn bij deze vorm van criminaliteit oververtegenwoordigd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen