Politiek4 sep '13 18:23

Rosenthal: "Duitsers pakken het beter aan"

Auteur: Karin Backx

Uri Rosenthal is erg teleurgesteld over de daling van Nederland op de concurrentie-index van het World Economic Forum. Nederland moet zich volgens de oud-minister meer toespitsen op strakke keuzes en die vooral ook consistent doorzetten. "Dat hebben de Duitsers de afgelopen tijd beter gedaan dan wij."

"Je wilt natuurlijk in die top 5 blijven. Sterker nog, nog verder klimmen. En we zijn nu dus gepasseerd door onze Oosterburen en door de Verenigde Staten. En wat opvalt is dat je ziet dat een aantal Aziatische landen nu ook heel snel naar boven klimmen. Alle zeilen weer bijzetten dus, om weer omhoog te klimmen," stelt Uri Rosenthal, voorzitter van de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid.

Topsectoren
"Verder hebben we natuurlijk onze zogenoemde topsectoren, maar die moeten worden aangescherpt met ontwikkeling van onderzoek en innovatie op de grote uitdagingen die er in de wereld zijn", vervolgt hij. 

Het Word Economic Forum noemde het Nederlandse topsectorenbeleid te stroperig. Rosenthal reageert: "Dan wordt dan gezegd, maar waar het om gaat is dat die topsectoren zich inderdaad nog meer gaan toespitsen dan in de afgelopen jaren is gebeurd. Dan heb je het bijvoorbeeld over zaken, die nu ook echt spelen. In Amerika bijvoorbeeld zetten ze heel zwaar in op nano en op zonnecellen die bijna niks kosten. Nederland zou wat dat betreft nog verder keuzes moeten maken."

Les van Duitsland
Het topsectorenbeleid is opgesteld in de tijd dat Rosenthal ook minister was van Buitenlandse Zaken in dat kabinet. Eigenlijk levert het World Economic Forum dus ook kritiek op zijn beleid. Rosenthal: "Het gaat er nu om dat we de les leren van bijvoorbeeld Duitsland. Waar het bedrijfsleven, de overheid en kennisinstellingen naar elkaar toe gegroeid zijn. Dat moeten we vooral ook voort willen zetten.

Nederland behoort niet langer tot de vijf meest concurrerende economieën ter wereld. Op de concurrentie-index van het World Economic Forum is ons land naar de achtste plaats gezakt. Reden voor de daling zijn onder meer het financieringstekort, de slecht functionerende financiële markten en de oplopende zorgen over stabiliteit van Nederlandse banken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen