Politiek3 mei '16 15:54

'Onderzoeksraad OM is een wassen neus'

Auteur: Judith Laanen

De Onderzoeksraad Integriteit Overheid (OIO) is een gevaarlijke wassen neus. Dat zegt emeritus hoogleraar staats- en bestuursrecht Twan Tak, die de raad een 'bliksemafleider voor politici' noemt.

Tak vraagt zich af waarom zo'n instelling er überhaupt is, en vindt ook dat de betreffende mensen die er werken zich moeten afvragen waarom ze dat eigenlijk doen. Volgens de emeritus hoogleraar kent Nederland "van oudsher duidelijke verantwoordingslijnen voor ambtenaren", waaronder klachtprocedures over hoe bepaalde bestuursorganen functioneren.

Daar komt nog bij dat de minister van Justitie verantwoordingsplicht aan de Tweede Kamer heeft. Want, zegt Tak, als het echt fout zit binnen het OM, gaat alleen die verantwoordingslijn nog op.

Nog niet eerder onderzocht een speciale onderzoeksraad misstanden binnen het Openbaar Ministerie. Volgens Tak kan de onderzoeksraad, die in 2009 werd opgericht, alleen een "bliksemafleider zijn voor politici die hun eigen verantwoordelijkheid ontlopen. De raad werd opgericht als zoethoudertje voor klokkenluiders die terecht van mening waren dat ze onbehoorlijk werden behandeld met hun klachten en positie", meent Tak.

Eerder meldde de website 1Limburg dat deze onderzoeksraad gaat uitzoeken of er binnen het Openbaar Ministerie in Limburg sprake is van een angst- en afrekencultuur. Tak zegt niks te weten van een dergelijke cultuur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen