Politiek4 mei '16 14:59

Angst voor transparantie breekt Plasterk (voor even) op

Auteur: Thijs Baas

Koudwatervrees en angst voor transparantie: het lijkt een Nederlandse ziekte om openheid van zaken te geven rond de tapstatistieken van de AIVD, zegt IT-journalist Brenno de Winter tegen BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

De Raad van State bepaalde in een zaak die was aangespannen door Bits of Freedom dat minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) beter moet uitleggen waarom hij het aantal taps door de inlichtingendiensten niet wil publiceren. 


 

Het wordt steeds lastiger voor minister Plasterk om de tapstatistieken van de AIVD niet openbaar te maken, nu de hoogste bestuursrechter van Nederland een eerder besluit van de minister om dat niet te doen heeft vernietigd. De motivatie zou niet goed genoeg zijn en dus is het aan Plasterk om opnieuw een afweging te maken. Plasterk slaat dan ook de plank mis als hij beweert dat de taps inzicht geven in de werkwijze. "We zien wel vaker dat over dingen die in andere landen openbaar zijn, heel moeilijk wordt gedaan."

Dat beeld herkent De Winter ook bij het bewaren van verkeersgegevens, waarbij Plasterk eerder ook ernstig in de problemen kwam. "In heel veel andere landen is dit soort informatie wel beschikbaar. Plasterk doet heel angstig, maar de echte harde redenering blijft elke keer achterwege." Met andere woorden: als Plasterk blijft weigeren om data te verstrekken, maar wél met een betere redenering komt, kun je opnieuw naar de Raad van State gaan en dan begint dit hele circus nog een keer."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen