Politiek6 mei '16 12:22Aangepast op 6 mei '16 13:14

Gemeenten: minder landelijke bemoeienis, meer eigen hand ophouden

Auteur: BNR Webredactie

Nederlandse gemeenten moeten veel meer ruimte krijgen om zelf belastingen te heffen om hun lokale beleid vorm te kunnen geven, zonder al te veel bemoeienis van de rijksoverheid. Dat adviseert de onafhankelijke Raad voor de financiële verhoudingen in een rapport.

Foto: ANP
Foto: ANP

Op de totale belastingdruk zou de verschuiving geen effect moeten hebben, benadrukt Dennis Vecht van de Landelijke Vereniging Lokale Belastingen. Nu wordt de gemeente nog gedeeltelijk betaald uit het gemeentefonds en gedeeltelijk uit lokale belastingen. Dat gebeurt vrijwel ongemerkt, via btw en loonheffing, maar via de gemeentebelastingen zal de rekening direct op de deurmat vallen - zij het in de meeste gevallen digitaal. 

 

Ook de herkenbaarheid van de lokale politiek kan volgens Vecht profiteren van de directere wijze van belasting heffen. "De lokale heffingen zijn wat meer zichtbaar geworden, dus ook de lokale democratie wordt versterkt. Mensen kunnen zelf aangeven waar de gelden aan kunnen worden besteed. Het Rijk is nu bezig met een grote operatie richting een nieuwe belastingherziening. Je weet nooit wat daar uit komt, maar het risico is dat het Rijk, die 4 miljard euro niet afstaat, maar wél de gemeenten meer ruimte geven. En dán betaal je per saldo wat meer." 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen