Politiek10 mei '16 22:31Aangepast op 11 mei '16 14:49

Ebru Umar mag Turkije uit

Auteur: Judith Laanen

Ebru Umar mag Turkije verlaten en is inmiddels onderweg naar Nederland, maakte minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken gisteravond bekend. Turkije trok het uitreisverbod in, waardoorUmar de gerechtelijke procedure in ons land mag afwachten.

Image

"Het is uitstekend nieuws dat zij terug naar Nederland kan. Er is achter de schermen veel gedaan aan haar zaak en het is goed dat Ebru Umar nu naar huis kan", zei de minister. De columniste werd op 23 april op haar vakantieadres in Turkije aangehouden wegens kritische tweets over de Turkse president.

Volgens correspondent Marc Guillet is het overigens helemaal niet zeker dat Erdogan zelf groen licht heeft gegeven voor de vrijlating van Umar. "Het komt vaak genoeg voor dat rechters beslissingen nemen waar Erdogan het niet mee eens is. Maar het kan ook zijn dat Erdogan vindt dat hij zijn punt heeft gemaakt door haar twee weken vast te houden; dat hij hard optreedt tegen degenen die hem beledigen, in Turkije en in het buitenland.

Ongetwijfeld heeft de diplomatieke druk vanuit Nederland, met name van premier Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders, bijgedragen aan de vrijlating van Umar, zegt Guillet. Maar ook vanuit de Europese Commissie werd een stevige lobby opgezet. "Vrijheid van meningsuiting is een van de belangrijkste waarden van de EU en Turkije zal daar als potentieel lid ook aan moeten voldoen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen