Politiek17 mei '16 11:33

De Hond hoopt op 'sociale innovatie' met nieuw platform

Auteur: Judith Laanen

Het huidige politieke stelsel heeft de antwoorden op maatschappelijke problemen niet meer, zegt opiniepeiler Maurice de Hond. Met zijn nieuwe platform hoopt De Hond op verandering van onderaf.

Foto ANP
Foto ANP

Met de oprichting van Wij Samen Voor Elkaar wil De Hond iets doen tegen het wantrouwen jegens de politiek. Samen met maatschappelijke organisaties, sportbonden, bedrijven en particulieren hoopt De Hond op 'sociale innovatie'.

Volgens De Hond hebben de grote middenpartijen het steeds moeilijker om kiezers bij zich te houden. "Het hele parlementaire stelsel zoals het goed gefunctioneerd heeft in de twintigste eeuw, loopt op z'n einde." 

Sociale innovatie
De Hond wil geen nieuwe politieke beweging, maar sociale innovatie. "Wat we doen is op zichzelf niet nieuw: je hebt Buurtlink, Peerby, etcetera. Allerlei plekken waar mensen het heft in handen nemen om de samenleving van onderaf beter te maken."

Want de structuur die we van oorsprong kenden voor onze samenleving - van boven naar beneden - werkt volgens De Hond niet meer."Je ziet steeds meer dat dingen die in Den Haag worden verzonnen niet werken. Onze samenleving is heel erg uit elkaar gevallen. Wat hebben jouw dagelijkse problemen te maken met wat de politiek besloten heeft? Het lijkt de dominante component omdat de media het zicht daarop hebben."

Wantrouwen
De Hond ziet dat het wantrouwen van kiezers toeneemt, ook in Nederland. "Na volgende verkiezingen is de kans groot dat de PVV de grootste wordt. De kans is ook groot dat ze niet in de regering worden opgenomen. Kiezers voelen zich dan nog minder vertegenwoordigd." Om dat te voorkomen denkt De Hond dat de oplossingen op "laag niveau, tussen de mensen zelf" zitten. "Daar komen mensen bij elkaar om dingen te organiseren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen