Politiek17 mei '16 19:02Aangepast op 17 mei '16 20:56

Goede screening ontbrak bij binnenlaten duizenden vluchtelingen

Auteur: Thijs Baas

Staatssecretaris Dijkhoff van Justitie kan niet garanderen dat jihadisten en oorlogsmisdadigers buiten de deur zijn gehouden. Begin dit jaar zijn duizenden vluchtelingen Nederland binnengekomen, zonder dat ze goed zijn gescreend.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat speelt al langer, vertelt Dijkhof: in februari werd het probleem geconstateert, en in april was de controle nog steeds niet op orde. ook in de screening rond de IND waren nog verbeteringen mogelijk, stelden Dijkhoff en 'zijn' minister Van der Steur vast. "We hebben er meteen de inspectie op gezet. Het blijft een veiligheidszaak, dus je kunt je best doen om zoveel mogelijk risico's te verkleinen, maar ik kan geen garanties geven over wat er in een ander scenario aan de hand zou zijn." 

De inspectie zal zijn rapport zo snel mogelijk naar de Kamer sturen, met een reactie van het kabinet. "We hadden het liefst gehad dat het meteen 100 procent was. We hebben gezegd dat we willen dat het zo snel mogelijk scherper moet. Daarna is er hard gewerkt op de werkvloer om dat allemaal op tijd op orde te brengen. Het heeft wel iets langer geduurd dan gehoopt en we zullen daarom het hele rapport mét begeleiding naar de Kamer sturen."

Gerelateerde artikelen