Politiek22 dec '15 08:25

CU: Openheid over belastingafspraken met wapenproducenten

Auteur: Marjan van den Berg

Ook wapenproducenten ontwijken belasting via Nederland. De ChristenUnie gaat vragen stellen aan het kabinet.

ANP
ANP

Zeven van de tien grootste wapenbedrijven ter wereld hebben een belastingconstructie in Nederland. Meer dan de helft van de honderd grootste wapenproducenten heeft een holding of vestiging in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Stop Wapenhandel.

Het gaat om producenten van luchtvaartproducten, tanks en marineschepen. Martin Broek, onderzoeker bij Stichting Stop Wapenhandel: "Wapenbedrijven maken aan alle kanten gebruik van faciliteiten die overheden bieden. Overheden kopen ook hun wapens op. (...) En dan aan de andere kant niet de belasting willen betalen die ook bij het spel hoort van produceren en krijgen, en dan naar Nederland gaan om daar belasting te ontwijken."

Stop Wapenhandel becijfert dat van elke twee dollar die wereldwijd wordt verdiend met wapenproductie, er één via een financiële constructie in Nederland loopt.

Reactie ChristenUnie
De ChristenUnie is sowieso tegen de Nederlandse belastingconstructies voor grote bedrijven, zegt Kamerlid Eppo Bruins. "Hier zie je ook nog eens dat het over wapenhandel gaat. Dan is het volgens de ChristenUnie des te urgenter om hier transparantie over te geven." De ChristenUnie stelt vandaag schriftelijke vragen aan staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) en minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Bruins voegt wel toe dat belastingconstructies alleen kunnen worden aangepakt via internationale afspraken. "Premier Rutte zou daar in het komende halfjaar wel werk van kunnen maken om dat mogelijk te maken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen