Politiek1 jun '16 18:42Aangepast op 2 jun '16 09:15

Je imago veranderen, waarom zou je?

Auteur: Marjan van den Berg

De ene politicus geniet minder vertrouwen dan de andere. Het advies van strategisch communicatie-adviseur Sherlo Esajas: maak van je zwakte je kracht.

ANP
ANP

Van de kiezers die overwegen op 50PLUS te stemmen, krijgt Henk Krol het vertrouwen van 38 procent, zo meldt NRC op basis van cijfers van Ipsos. Na Krol worden PvdA-leider Diederik Samsom en PVV-leider Geert Wilders het meest gewantrouwd. Gevraagd werd naar vertrouwen, sympathie en geschiktheid voor het lijsttrekkerschap voor de komende verkiezingen.

Hoe kunnen politici hun imago wat opvijzelen? Volgens Sherlo Esajas, strategisch communicatie-adviseur is er aan het imago niet altijd wat te verbeteren. 'Als je te boek staat als een saaie politicus en je bent het ook, dan kan je dat niet met een paar hippe activiteiten gaan veranderen. Zeker in deze tijd wordt dat ongeloofwaardig.'

Hij zou dan ook eerder proberen van iemands zwakte zijn kracht te maken, legt Esajas uit. 'Dus stel, je bent saai, dat dat ook degelijk is, betrouwbaar, en dat je vanuit dat imago door gaat werken en daaruit vertrouwen probeert op te wekken.' Het is volgens hem daarbij van belang te onderzoeken waarom kiezers iemand wantrouwen.

Gewoon volhouden
Politici die volgens Esajas goed bezig zijn, zijn juist 'vooral de politici die daar niet mee bezig zijn'. Een goed voorbeeld vindt hij premier Mark Rutte. 'Er wordt altijd gezegd dat hij alles weglacht en dat hij te vrolijk is in sommige situaties. Niet iemand die opeens denkt 'dat is slecht voor mijn imago, ik ga me nu heel serieus voordoen'. Nee, hij blijft dat gewoon volhouden.' Hij is echt zo, zegt Esajas.

Een ander voorbeeld: Jeroen Dijsselbloem. Esajas: 'Die wordt altijd gezien als serieus, beetje nors, een echt serieuze man. Zeker als minister van Financiën merk je dat mensen daar meer vertrouwen in hebben en dat hij zich niet populairder probeert voor te doen dan hij is.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen