Politiek2 jun '16 06:09

Verbod op Nederlandse asbestdaken onder grote tijdsdruk

Auteur: Jeroen Stans

Het plan om alle daken in 2024 asbestvrij te hebben staat onder druk. Er is meer actie nodig om de doelstelling te halen. Zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu, PvdA) tegen BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het gebruik van asbest is sinds 1994 verboden, maar het zit nog in duizenden producten verwerkt. Asbesthoudende producten leveren geen gevaar op, zolang ze nog gaaf zijn. Na beschadiging of verwering kunnen vrijgekomen minuscule asbestdeeltjes zich hechten aan de longwand.

Het kabinet besloot vorig jaar dat alle daken in Nederland in 2024 asbestvrij moeten zijn. Om die ambitie waar te maken heeft Dijksma een subsidieregeling geopend, waar volgens de staatssecretaris veel vraag naar is. 'We zien dat er al voor 5 miljoen euro aan aanvragen liggen.'

Asbestdaken

Maar het verwijderen van de asbestdaken gaat niet snel genoeg om de ambitie waar te maken. Dijksma: 'Het is alleen haalbaar als we allemaal aan de slag gaan en we versnellen.' Het vervangen van een dak is kostbaar, erkent ze. Maar volgens haar moeten veel van de daken toch al 'relatief snel' worden vervangen vanwege hun levensduur.

Om de deadline van 2024 te halen trekt de staatssecretaris nu samen op met ondermeer provincies en het Verbond van Verzekeraars. Met hen sluit ze vandaag een deal om te komen tot 'slimme financieringsconstructies' zoals een 'asbestlening' voor mensen die tegen de kosten aanhikken. Ook wil Dijksma het verwijderen van asbest combineren met 'andere investeringen die sowieso noodzakelijk zijn', zoals het 'energievriendelijker' maken van de woning.

De provincies Overijssel en Limburg moeten 'ambassadeurs' worden om meer aandacht voor het probleem te vragen, omdat zij veel ervaring hebben met asbestsanering. De staatssecretaris heeft haast en is erop gebrand om alle daken over 7,5 jaar asbestvrij te hebben. En als de deadline van 2024 niet wordt gehaald? 'Dan hebben we een probleem, maar daar ga ik nu niet van uit.'

Gerelateerde artikelen