Politiek9 jun '16 13:29

PvdA wil onderzoek naar ‘stopformulier’ etnisch profileren

Auteur: Jeroen Stans

Regeringspartij PvdA wil een onderzoek naar het nut van het zogeheten ‘stopformulier’ om etnisch profileren bij de politie tegen te gaan. Op zo’n formulier wordt ingevuld waarom iemand staande wordt gehouden en wat zijn of haar nationaliteit en etniciteit is.

Foto: ANP
Foto: ANP

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch wil dat het kabinet onderzoek doet, een proef in de praktijk met het stopformulier gaat hem nog een stap te ver. Marcouch: 'Voordat je dat in Nederland gaat invoeren, moet je wel weten of dat voor Nederland iets is. En of de politieagenten daar iets mee kunnen en het überhaupt helpt tegen etnisch profileren.'

De discussie over het onderwerp is opgelaaid nadat rapper Typhoon anderhalve week geleden werd staande gehouden, omdat zijn auto niet zou matchen met zijn uiterlijk. Volgens minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) is het 'heel erg fout' dat de politie zich schuldig maakt aan etnisch profileren. Volgens hem gebeurt dat overigens niet structureel.

De PvdA wil nu onderzocht hebben of een stopformulier helpt om etnisch profileren tegen te gaan. In Engeland en Spanje wordt daar al mee gewerkt. Marcouch: 'In die landen is bewezen dat het staandehoudingen terugdringt. Maar daar is niet meteen mee gezegd dat je etnisch profileren hebt teruggebracht.' Maar Marcouch wil niet dat de politiek zich blindstaart op een enkele maatregel zoals het stopformulier. 'Uiteindelijk gaat het erom dat je instrumenten gebruikt tegen etnisch profileren. Het instrument op zichzelf mag nooit een doel zijn. Het doel is etnisch profileren bestrijden. Dat kan op veel manieren en daar kan het stopformulier zeker nuttig bij zijn. Maar ik wil dat eerst onderzocht hebben.'

Coalitiepartner VVD ziet niets in het onderzoek. Kamerlid Anouschka van Miltenburg ziet meer in de 'bewustwordingscampagne' die minister Van der Steur is gestart bij de politie.

Gerelateerde artikelen