Politiek13 jun '16 16:24

'Geen KLM-vluchten overhevelen, wel bezuinigen'

Auteur: Karlijn Meinders

Het overhevelen van KLM-vluchten op Schiphol naar Air France op Parijs Charles de Gaulle is uitgesloten. Dat schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer. Bezuinigingen blijven wel noodzakelijk.

Foto: ANP
Foto: ANP

Ontwikkelingen bij Air France mogen niet ten koste gaan van rendabele verbindingen van KLM, zo schrijven minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en staatssecretaris van Infrastructuur Sharon Dijksma in de Kamerbrief.

Vorige week nam minister Dijsselbloem dit standpunt ook al in. Hij liet toen weten dat zijn Franse collega het met hem eens was. 'Ook de Franse regering is van mening dat je de problemen van het ene bedrijf niet kunt oplossen door een gat te slaan bij het andere bedrijf.'

Verder bezuinigen
Dijsselbloem en Dijksma benadrukken wel dat ook de Nederlandse luchtvaartmaatschappij verder moet bezuinigen. Niet alleen Air France maar ook KLM heeft vanwege hoge kosten namelijk een concurrentieprobleem tegenover maatschappijen uit de Arabische Golfregio en Turkije.

'In onze contacten zullen wij erop blijven wijzen dat het noodzakelijk is dat de onderneming flink snijdt in de kosten’, valt in de brief te lezen. 'Dat geldt voor beide luchtvaartmaatschappijen.'

Verkeerd signaal
Tegemoet komen aan de eisen van de piloten zonder dat daar hun bijdrage tegenover staat is volgens de bewindslieden een verkeerd signaal. 'Zowel naar de Franse piloten als hun Nederlandse collega's.' Bang dat Air France en KLM uiteen zouden vallen zijn ze niet. Dijksma en Dijsselbloem roepen KLM op 'zich niet van de wijs te laten brengen door de staking van Air France'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen