Politiek13 jun '16 20:11

Rutte zeer ontstemd over referenda

Auteur: Thijs Baas

Het referendum over Oekraïne heeft volgens Mark Rutte desastreus uitgepakt. De premier vindt het ongehoord dat één land zo zijn wil oplegt aan 28 EU-landen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het was dan ook niet voor niets dat Rutte zich vandaag tijdens een discussie met leden van parlementen uit de hele EU liet ontvallen dat hij 'totaal' tegen referenda is. Het had veel weg van een sketch uit Monty Python, schetst politiek verslaggever Jaap Jansen: 'Totally, totally, totally against!', riep Rutte. Het kabinet, zo bleek, zit vreselijk in zijn maag met de uitslag van het Oekraïne-referendum.

Het stoort Rutte vooral dat zo'n referendum roet in het eten kan gooien, nadat eerder 27 landen plus het Europees Parlement vóór het verdrag hebben gestemd. Toch wil het kabinet op de een of andere manier tegemoet komen aan het 'nee' tegen het verdrag, zonder het aan het eind van de rit in de prullenbak te hoeven gooien. Belangrijkste punten waarop het kabinet concessies kan doen: geen EU-toetreding staat voorop en ook gezamenlijke militaire activiteiten zijn uit den boze. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen