Politiek15 jun '16 13:21Aangepast op 15 jun '16 19:07

'Structureel 750 miljoen extra nodig voor Defensie'

Auteur: Thijs Baas

Om de huidige organisatie in stand te houden heeft Defensie structureel minimaal 750 miljoen euro extra nodig. Dat zegt Jean Débie, voorzitter van de vakbond voor defensiepersoneel tegen BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

Om alle NAVO-afspraken na te komen moet er zelfs jaarlijks 4 tot 5 miljard euro extra bijkomen, noodzakelijk om de huidige wapensystemen weer inzetbaar te maken, de marinevloot te vervangen en het vrachtwagenpark na dertig jaar te verversen, rekent Débie voor.

Uit een Kamerbrief van minister Hennis over nieuwe gevechtskleding bleek dat Nederlandse militairen helmen met elkaar moeten gaan delen. Niet-brandwerende gevechtskleding en te zware helmen met een beroerde pasvorm: het houdt momenteel niet over bij de uitrusting van de Nederlandse militairen. Het zou vijf jaar geleden allemaal al worden vervangen, maar daar kwam helaas een bezuiniging van 1 miljard euro tussendoor.

De Kamerbrief maakt melding van vierenhalfduizend helmen die moeten gaan rouleren. 'Dat is natuurlijk een hele rare, want een helm hoort bij de persoonlijke uitrusting en elke militair hoort een helm te hebben, met goede gehoorbescherming en telecommunicatiesystemen. De minister heeft aangegeven dat ze 22.500 helmen gaat aanschaffen. Dat betekent dat zeker 20.000 militairen géén nieuwe helm ontvangen. Die moeten het dan waarschijnlijk doen met de verouderde helm.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen