Politiek15 jun '16 17:37

Nijboer en Wiebes kissebissen over winstbelasting

Auteur: Karlijn Meinders

De PvdA ziet er niets in om het verlagen van de winstbelasting op de agenda te zetten. VVD-staatssecretaris Wiebes oppert dat idee omdat hij vreest voor de concurrentiepositie van Nederland.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens Wiebes overwegen veel Europese landen ook om die belasting te verlagen. Maar de belastingen voor bedrijven verlagen terwijl iedereen de mond vol heeft van bedrijven die belastingen juist ontwijken, dat gaat er niet in bij de sociaal-democraten.

Wel of niet op agenda
Henk Nijboer was not amused toen hij vanmorgen het FD van de deurmat pakte. 'Op de voorpagina stond geschreven: 'Lagere belasting op bedrijfswinst op agenda.' Nog voordat de beer geschoten is.' Nijboer eiste uitleg van staatssecretaris Wiebes. En inderdaad: het staat op de agenda.

'Wij moeten nadenken over hoe wij over vijf jaar al die bedrijven willen binnenhalen', reageert Wiebes. 'We moeten zorgen dat iedereen betaalt wat hij moet betalen, maar we moeten ook een aantrekkelijk fiscaal vestigingsklimaat hebben.'

Eerst betaling, dan daling
Over het in één adem noemen van het verlagen van de winstbelasting en de maatregelen tegen belastingontwijking maakt Nijboer zich enorm boos. Volgens hem moeten bedrijven eerst maar eens hun volledige belastingen betalen, voordat er over verlagen gesproken kan worden.

Volgens Wiebes leveren de maatregelen tegen belastingontwijking juist het geld op om verlaging mogelijk te maken. Nijboer waarschuwt Wiebes dat hij zo niet op steun van de PvdA hoeft te rekenen. Ook is hij van mening dat als er dan toch verlaagd moet worden, dat dit dan beter kan gebeuren met de inkomstenbelasting en niet met de winstbelasting. Dan hebben we er allemaal wat aan.

'Het lijkt mij dat we deze discussie op Prinsjesdag moeten voeren', rondt Wiebes af. Wordt vervolgd dus in september als het kabinet komt met de concrete belastingplannen voor volgend jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen