Politiek16 jun '16 15:00Aangepast op 16 jun '16 15:16

'Het piept en kraakt bij Defensie'

Auteur: Noémi Prent

De SP maakt zich zorgen over de toename in het aantal meldingen bij het ministerie van Defensie. Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk komt dit door bezuinigingen en een twijfelachtige minister.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het afgelopen jaar zijn er 155 meldingen gedaan bij het ministerie van Defensie, zo bericht Nu.nl op basis van stukken die zij in handen hebben gekregen. In 2011 waren dit er nog 98. 'Voor mij is dit een bewijs dat het piept en kraakt bij Defensie', constateert Van Dijk.

De oorzaak van het probleem ligt volgens het Kamerlid bij de bezuinigingen en een tekort aan personeel bij Defensie. 'Trainingen en oefeningen kunnen onvoldoende zorgvuldig worden uitgevoerd. Defensie moet keuzes maken en prioriteit geven aan dergelijke zaken.'

Framing
Volgens het ministerie van Defensie zelf laat de toename van het aantal meldingen zien dat medewerkers zich vrijer voelen om voorvallen te melden. 'Dat is een mooi staaltje framing van Defensie. Het is wrang om over een toename van lichamelijk letsel en zelfs sterfgevallen te zeggen dat het 'mooi' is.' Van Dijk is van plan in het debat te vragen of de minister, Jeanine Hennis-Plasschaert, dat meent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen