Politiek17 jun '16 06:26Aangepast op 17 jun '16 09:03

Voelt politiek Den Haag zich wel aangesproken door die zzp'ers?

Auteur: Judith Laanen

Voelen de partijen in de Tweede Kamer zich aangesproken door de kritiek van ZZP Nederland dat ze het niet voor zzp'ers opnemen? Politiek verslaggever Laurens Boven maakte een rondje op het Binnenhof.

Image

Er zijn volgens Steven van Weyenberg (D66) de afgelopen jaren veel dingen gebeurd die het vertrouwen van de zzp'er in de politiek hebben aangetast. Met name de PvdA lijkt volgens Van Weyenberg minder zzp'ers als doel voor ogen te hebben.

Mei Li Vos (PvdA) zegt dat er al jaren 'ondernemende zzp'ers' zijn, en na de crisis kwamen daar nieuwe zzp'ers bij die als werknemer hun vak niet meer konden uitoefenen, maar wel als zelfstandige. En daar hebben alle partijen hebben moeite mee, zegt politiek verslaggever Laurens Boven, want 'de' zzp'er, bestaat niet.

Want, waarschuwt Vos, de zzp'ers worden teveel op één hoop gegooid. 'Een financieel consultant is niet hetzelfde als een schoonmaker.'

Het probleem is de arbeidsmarkt als geheel. Pieter Heerma (CDA): 'Als je kansrijk bent, krijg je een vast contract. Als je kansarm bent, wordt er een ander construct bedacht.' De zzp'er is een probleem zolang die discussie niet verandert, zegt Heerma.

De modelcontracten moesten alle rompslomp voor zzp'ers oplossen, maar in de uitvoering blijkt dat het een ander effect heeft, beaamt ook VVD-Kamerlid Erik Ziengs. Hij begrijpt dat zzp'ers denken dat de politiek te weinig oog heeft voor de problemen van de zzp'er. 'As ze er zelf dieper op in zouden zoemen, kunnen ze constateren dat hetgeen dat nu in de wet staat ook hetgeen is dat uit de branche is gekomen.'

Vos zegt dat de politiek heel veel oog heeft voor zzp'ers, maar dat de vraag vooral is: 'Doen ze nou wel wat ik wil?'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen