Politiek20 jul '16 12:24Aangepast op 20 jul '16 12:58

'Gang-achtige bendes die straatpatrouilles houden ongehoord'

Auteur: Wesley Schouwenaars

De PvdA wil van het kabinet opheldering over Soldiers of Odin. De groep - die bekend staat als extreemrechts - zou afgelopen weekend in Winschoten een asielzoeker hebben 'aangehouden' die vrouwen zou hebben lastiggevallen.

Foto ANP
Foto ANP

Kamerleden Ahmed Marcouch en Tjeerd van Dekken zeggen het ongehoord te vinden dat 'geüniformeerde gang-achtige bendes' straatpatrouilles houden op burgers die in hun ogen zich verkeerd gedragen. Ze willen dat de ministers van Sociale Zaken en van Veiligheid en Justitie nagaan wat er bekend is over de organisatie, de doelstellingen en de achterban.

Toen de politie poolshoogte kwam nemen bleek de man te zijn mishandeld, meldt RTV Noord. Het is onduidelijk wie dat heeft gedaan. De man deed zelf geen aangifte van mishandeling. Ook zouden er geen aangiften zijn gedaan door de vrouwen die man zou hebben lastiggevallen. De politie heeft hem daarom laten gaan.

Extra oren en ogen

De politie heeft laten weten in principe niet tegen de organisatie te zijn. Zij zeggen dat de zelfbenoemde burgerwachten kunnen fungeren als extra oren en ogen. Die reactie vindt Marcouch fout: 'Daarmee zeg je dat de politie hetzelfde doet als wat dit soort groeperingen doen, namelijk heel bewust gaan zoeken naar vluchtelingen en migranten. Dat is niet het geval.' Het PvdA-Kamerlid vindt de werkwijze van Soldiers of Odin verwerpelijk en vindt dat de politie die mening zou moeten delen.

Marcouch zegt dat het prima is dat de burgers hun oren en ogen open houden. 'Je mag als burger ook iemand aanhouden op het moment dat het heterdaad is, maar dat is niet waar het hier over gaat. Het gaat hier om een georganiseerde groepering die ideologisch vindt dat moslims en migraten geen plek in onze samenleving hebben.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen