Politiek1 aug '16 14:20Aangepast op 1 aug '16 15:12

'Voer schoolzwemmen opnieuw in'

Auteur: Wesley Schouwenaars

Er zijn deze zomer al acht zwemmers verdronken. Dat zijn er evenveel als normaal in een heel jaar. Dat blijkt uit cijfers van Reddingsbrigade Nederland die BNR heeft opgevraagd.

Foto ANP
Foto ANP

De stijging lijkt te wijten aan het gebrek aan toezicht en steeds minder Nederlanders die goed kunnen zwemmen. De Reddingbrigade kan niet altijd hulp verlenen, zegt directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland: 'Wij zien dat in de meeste gevallen de slachtoffers zwemmen op plaatsen die niet aangewezen zijn als zwemlocatie en waar ook geen toezicht is'.

Het aantal zwemmers dat jaarlijks verdrinkt schommelt nogal, legt Van Mourik uit. 'Maar de teller staat nu al op acht en daar maken we ons toch wel zorgen over. Onder andere omdat wij de zwemvaardigheid al een paar jaar achteruit zien gaan en het gemiddeld aantal slachtoffers ieder jaar zien stijgen.' Volgens Van Mourik is het grootste deel van de mensen die in de problemen komen tijdens het zwemmen niet zwemvaardig.

Schoolzwemmen
Een van de dingen die moet gaan zorgen voor minder slachtoffers is volgens Van Mourik de herinvoering van het schoolzwemmen. 'Er moet veel meer aandacht besteedt worden aan zwemmen en schoolzwemmen is daar een oplossing voor. Daarbij moeten kinderen ook een diploma kunnen behalen. Op dit moment zien we nog dat teveel kinderen buiten de boot vallen en dat zijn helaas ook de kinderen die wij dan moeten redden.'

Financiële nood
Door de crisis wordt er in veel gemeenten bezuinigd op de Reddingsbrigade. In sommige gevallen kunnen brigades helemaal niet meer uitvaren als er een zwemmer in nood is. Van Mourik: 'Uiteindelijk moet er wel ergens een rekening betaald worden. Wij doen dit vrijwillig maar materiaal, brandstof, opleiding en communicatie kost geld. Dat moet opgebracht worden. Op sommige plaatsen wordt er zoveel bezuinigd dat het vrijwel onmogelijk is om alles overeind te houden.'

Gerelateerde artikelen