Politiek9 aug '16 11:58

‘Eindhoven hoort bij de Grote Vier’

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Het is geen alledaagse overstap: een baan als commissaris van de koning verruilen voor het burgemeesterschap. John Jorritsma is de tweede bestuurder die de stap waagt, vanaf september is hij de nieuwe burgemeester van Eindhoven.

Jorritsma (rechts) in gesprek met Rienk Wegener Sleeswijk. Foto: ANP.
Jorritsma (rechts) in gesprek met Rienk Wegener Sleeswijk. Foto: ANP.

Daarmee stopt Jorritsma na acht jaar als commissaris van de koning in Friesland. ‘Het lijkt wel een degradatie’, grapt hij over zijn besluit. 'Want zo vaak wordt de stap niet gemaakt. Schelto Patijn heeft het ooit gedaan. Voor mij is het nu echter tijd voor een nieuwe stap.’

Bewuste keuze
Jorritsma heeft goed nagedacht over zijn keuze om Friesland te verlaten. ‘Ik ben nu 59 jaar. Ik heb acht jaar met ongelofelijk veel plezier in Friesland het commissariaat mogen vervullen. Ik mag zelfs door tot mijn zeventigste, maar ik denk niet dat Friesland daarbij gebaat is. Daarnaast is het voor mijzelf ook goed om nog één keer een switch te maken’, aldus Jorritsma.

De aanstaand burgemeester van Eindhoven noemt zijn drive als de doorslaggevende factor voor de overstap. ‘Dat heb ik nog steeds in mij. Ik heb heel veel energie en wil nog presteren. Ik ben 57, maar ik voel mij als 47. Middels het burgemeesterschap in Eindhoven kan ik nog steeds een actieve bijdrage leveren aan de maatschappij', vertelt een enthousiaste Jorritsma.

Problemen in Eindhoven net als zo groot als in Amsterdam
Eén van de problemen waar Jorritsma als burgemeester van Eindhoven mee te maken krijgt, is de drugsproblematiek in de stad. ‘Eindhoven is vergelijkbaar met Amsterdam of Rotterdam. De stedelijke problemen zijn er net zo groot. De drugsscene hoort daar ook bij.’ Jorritsma verwacht dan ook veel overleg te hebben met de andere grote steden. ‘Men spreekt van de grote vier, maar het zijn eigenlijk de grote vijf.'

Jorritsma vreest niet voor bedreigingen, waar lokale bestuurders in Eindhoven eerder wel last van hebben gehad. ‘Al is het geen fijn vooruitzicht. We moeten het niet ontkennen, maar er juist extra zorg voor hebben. Somebody has to do it, and they’ve chosen me’, besluit Jorritsma.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen