Politiek24 aug '16 19:52Aangepast op 25 aug '16 08:07

Terrorismeles nodig op Nederlandse basisscholen?

Auteur: BNR Webredactie

Waar in Frankrijk scholieren leren hoe te overleven bij een terroristische aanslag, zijn Nederlandse scholen daar bar slecht op voorbereid.

Een meisje legt bloemen bij een school ter nagedachtenis aan de aanslag in Nice. Foto ANP
Een meisje legt bloemen bij een school ter nagedachtenis aan de aanslag in Nice. Foto ANP

In Frankrijk krijgen kinderen vanaf september op school les hoe zij kunnen overleven bij een terroristische aanslag. Hiertoe is besloten naar aanleiding van de reeks aanslagen die het Zuid-Europese land binnen korte tijd te verduren heeft gehad. Door rampoefeningen leren de Franse leerlingen hoe ze kalm moeten blijven bij een aanslag.

Scholen slecht voorbereid
Maar hoe zit dat in Nederland? Weten onze scholen al hoe ze met een eventuele aanslag om moeten gaan? Volgens Gert-Jan Ludden niet. Hij meent dat Nederlandse scholen slecht voorbereid zijn op terroristische aanslagen en andere crisissituaties. De adviseur crisisbeheersing pleit er dan ook voor dat de regering, net als in 2008 gebeurde in de zorgsector, geld beschikbaar maakt zodat de scholen zich beter kunnen wapenen.

Die crisisbeheersing moet niet uitsluitend gericht zijn op terreurdreiging, maar op een all hazard approach. 'Je kunt te maken krijgen met zedendelicten, brand, stroomuitval, cybercrime en pestgedrag; er moet gewoon veel meer aandacht komen voor crisisbeheersing in het onderwijs. Alles is gericht op de klassieke rampenbestrijding. Maar we leven in een tijd van moderne crisisbeheersing en dat vergt een veel intensievere aanpak en voorbereiding, ook binnen het onderwijs.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen