Politiek25 aug '16 16:23Aangepast op 26 aug '16 16:44

Prinsjesdag: iedereen gaat erop vooruit

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De begroting van het kabinet voor volgend jaar is zo goed als af. Dat is goed nieuws, want naar het schijnt gaat iedereen erop vooruit.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, en misschien is dat ook wel zo, vertelt politiek verslaggever Laurens Boven: 'Het is zo dat een aantal politici heeft beloofd dat met name de ouderen er niet op achteruit gaat. Vandaar dat het de vraag is of ze die belofte kunnen nakomen.'

Volgens vice-premier Lodewijk Asscher is het nu de tijd om de problemen te 'fixen'. 'Een van de kernvragen voor Prinsjesdag is of het ze lukt om met het geld dat er is alles voor elkaar te krijgen, of dat ze ervoor kiezen om het begrotingstekort op te laten lopen', aldus Boven.

Makkelijk scoren
Voor veel ouderen dus mooi nieuws: hun koopkracht wordt hersteld. Over de wijze waarop dat gebeurd is econoom Martin Visser van De Financiële Telegraaf echter niet te spreken. 'We moeten uitkijken dat we doen alsof de pensioencrisis alleen een probleem is voor mensen die al met pensioen zijn. Kortingen en het niet indexeren raakt iedereen', zegt Visser

'Het is natuurlijk ook een beetje makkelijk scoren', vervolgt hij. 'Ouderen zijn een belangrijke doelgroep, het is een grote categorie die heel generaliserend is aan te spreken. Het wordt daardoor heel verleidelijk om de ouderen te paaien in het licht van de komende verkiezingen', aldus Visser.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen