Politiek26 aug '16 17:19

Bij kabinet met D66 is 'minister Pechtold' geen zekerheidje

Auteur: Bastiaan Kleinjan

D66-leider Alexander Pechtold weet nog niet wat hij gaat doen als D66 na de verkiezingen van maart volgend jaar gaat meeregeren. De fractievoorzitter houdt een paar opties open.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Gisterenavond zei Pechtold in het televisieprogramma Pauw dat hij stopt als fractieleider van D66 als zijn partij niet in een regeringscoalitie zou zitten. Wat Pechtold gaat doen als het wél zo ver komt, weet hij nog niet. ‘Misschien dat ik wel een Bolkesteintje doe en als fractievoorzitter in de Kamer blijf zitten’, vertelt Pechtold. ‘Maar misschien, als het een coalitie is met een leuke post waarvan ik denk dat ik dat zou kunnen, dan zou dat ook een mogelijkheid zijn’, vervolgt hij.

Pechtold focust zich voorlopig echter op de positie van zijn partij. ‘Ik vind dat D66 deel uit moet maken van een goede coalitie. Soms kan je die als politiek leider ook het beste steunen vanuit de Kamer’, denkt Pechtold.

PVV hoe dan ook uitgesloten
In een mogelijke coalitie wil Pechtold samenwerken met progressieve partijen. ‘Partijen moeten geen genoegen nemen met stilstand. Met het oog op de Eerste Kamer heb je bijna vier partijen nodig, of vijf als je er ook een kleine partij bij betrekt. We kunnen dus niet zoveel partijen uitsluiten’, zegt Pechtold.

Er is maar één partij die Pechtold zonder twijfel uitsluit van een samenwerking: de PVV. ‘Die niet. Dat is over en weer iets waar we heel duidelijk in zijn.’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen