Politiek1 sep '16 11:23

Wilders veroordeeld in film

Auteur: Wesley Schouwenaars

De rechtszaak tegen Geert Wilders vanwege zijn uitspraak over 'minder Marokkanen' begint pas over twee maanden. Toch staat de politicus al eerder in het beklaagdenbankje, namelijk in de film '12 Angry Arabs'.

Foto ANP
Foto ANP

Regisseur Aiman Hassani raakte geïnspireerd door de Amerikaanse filmklassieker 12 Angry Men uit 1957. Met zijn film wil hij iets zeggen over de diversiteit in Nederland en de filmindustrie en over de intolerantie in ons land.

Hassani doet met zijn film mee aan het 48 Hour Film Project in Rotterdam. 'Daarbij krijg je ingrediënten toebedeeld. We hebben het geluk gehad dat we comedy hebben gekregen. Daar ben ik uiteindelijk heel blij mee, omdat je met comedy een zware boodschap wat makkelijker kunt brengen. Als er gelachen kan worden dan luisteren mensen vaak ook wat beter', vertelt de regisseur.

Verhaal
De film doet qua stijl denken aan het origineel uit de jaren vijftig, maar inhoudelijk heeft de regisseur gekozen voor een aangepast verhaal. In het origineel moet een twaalfkoppige jury beslissen of een jongen schuldig is aan de moord op zijn vader. In de versie van Hassani is het lot van Wilders al snel beslecht. 'In het origineel ging het over een jongen die uiteindelijk onschuldig blijkt te zijn. Om persoonlijke redenen kunnen de juryleden het er niet unaniem over eens worden. Iets houdt ze tegen. In ons verhaal is het aan het begin al duidelijk dat Geert Wilders schuldig is en gaat het erom wat de straf moet zijn voor wat hij heeft gedaan', zegt Hassani over het script.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen