Politiek5 sep '16 15:06Aangepast op 5 sep '16 15:25

Nexit-referendum in VNL verkiezingsprogramma

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Als het aan de nieuwe VNL-lijsttrekker Jan Roos ligt, komt er in Nederland een referendum over uittreding uit de Europese Unie. Dat zei Roos in het nieuwe BNR-programma Ask Me Anything met Ruud de Wild.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

VNL neemt de oproep tot een Nexit-referendum op in het aanstaande verkiezingsprogramma. ‘Die oproep komt er zeker. Dat heeft er alles mee te maken dat wij vinden dat je de burgerbevolking gewoon moet vragen welke koers zij willen’, vertelt Roos.

Voorbeeld aan Zwitserland
De nieuwe voorman van Voor Nederland vindt daarnaast dat Nederland een voorbeeld moet nemen aan Zwitserland. ‘Daar hebben ze echt een referendumdemocratie. Daar wordt vier keer per jaar gevraagd om over hele grote en belangrijke zaken in het land naar de stembus te gaan’, legt Roos uit.

Volgens Roos zijn er in Nederland veel onderwerpen geschikt voor een referendum. ‘Het lijkt mij bijvoorbeeld heel interessant om meer zeggenschap te hebben over wat er in Brussel gebeurt. Daar wordt zo vreselijk veel voor ons besloten, waar we eigenlijk niet eens meer wat over te zeggen hebben', besluit hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen