Politiek5 sep '16 21:09Aangepast op 6 sep '16 08:01

Schippers: 'Politieke islam wil democratie de nek omdraaien'

Auteur: BNR Webredactie

Tijdens de jaarlijkse H. J. Schoo-lezing heeft Edith Schippers hard uitgehaald naar de, in haar bewoordingen, politieke islam. 'Die heeft maar een doel. En dat is onze democratie de nek omdraaien.'

Foto: Hugo Reitsma (BNR)
Foto: Hugo Reitsma (BNR)

Ook zei ze dat 'onze cultuur is een stuk beter dan alle andere' is. 'Wij staan voor vrijheid. En wie dat niet kan accepteren, hoort hier niet thuis. Kies een ander land, niet het onze', was de harde taal van de minister van Volksgezondheid maandagavond in de Rode Hoed.

 

Wegkijken
Ook zouden de wetten die we hebben actiever moeten worden toegepast, zei de VVD'er volgens Elsevier. De lezing wordt ieder jaar aan het begin van het parlementaire seizoen georganiseerd door het blad. 'Lik op stuk geven. Niet wegkijken.' Nieuwkomers moeten heldere normen voorgelegd worden over wat 'we' accepteren en wat niet. Mensen die dit land binnenkomen moet direct duidelijk worden gemaakt wat we van hen verwachten.

Vrijheid
Ze maakt zich zorgen om de vrijheid. Deze staat volgens Schippers onder druk. 'Misschien lijkt negeren de makkelijkste weg. Omdat we denken dat de langzaam oprukkende onvrijheid ons niet zal raken. Fout. Het raakt ons dieper dan we denken', meent ze. De 'aanvallen op onze vrijheid' moeten we 'niet langer ontkennen'.

Verworvenheden actief verdedigen
Ze pleit voor een 'vrijheidscoalitie' tegen de islam. 'Het wordt tijd dat wij - alle Nederlanders die onze cultuur, onze vrijheden, ons maatschappelijk contract liefhebben - opstaan om onze verworvenheden actief te verdedigen.' Ze merkt dat er een 'sluipend toenemende intolerantie' en 'toenemende zelfcensuur' is.

Subsidiestop
Schippers wil daarom dat geldstromen uit landen zoals Saudi-Arabië en Turkije die hier 'in koranscholen en moskeeën worden gepompt om deze vijandige gedachten te verspreiden' worden gestopt. Ook vindt ze dat subsidies aan fundamentalistische clubs in ons land moeten worden geschrapt. 'Je tegenstander geef je geen subsidie.'

Wilders
PVV-leider Geert Wilders voelde zich aangesproken waar het gaat om een 'vrijheidscoalitie'. Hij noemde de uitspraken van Schippers op Twitter 'naïef en vrijblijvend geklets'. 'Nederland moet deïslamiseren anders is het gedaan met onze vrijheid!'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen