Politiek6 sep '16 09:43

Omtzigt maakt sprong op CDA-lijst

Auteur: Marjan van den Berg

De concept-kandidatenlijst van het CDA is bekend en vooral de positie van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt valt op. Nadat hij zich bij de vorige verkiezingen omhoog wist te werken vanaf een onverkiesbare plek, staat hij nu op nummer vier.

Pieter Omtzigt. Foto: ANP
Pieter Omtzigt. Foto: ANP

'Dat betekent dat ik kennelijk als een vaste waarde gewaardeerd word', zegt Omtzigt op BNR. 'Dat is een stuk vertrouwen voor wat ik gedaan heb, de afgelopen jaren.' In 2012 stond hij aanvankelijk niet eens op de lijst, later op een onverkiesbare plaats. Maar hij wist zoveel voorkeurstemmen binnen te halen dat hij toch in de Tweede Kamer kwam.

Op de vraag of hij nu een plaats in de regering ambieert, antwoordt Omtzigt: 'Dit was een lijst om in de Tweede Kamer te gaan zitten. Ik voel me prima met het controleren van de huidige regering. Er valt een hoop te controleren, of het nu om de pensioenen, de EU, of de MH17 gaat. Daar heb ik me kandidaat voor gesteld.'

Andere namen
Verder bevat de lijst de namen van veel oude bekenden. Sybrand Buma voert de lijst aan, direct gevolgd door Mona Keijzer. De hoogste nieuwkomer staat al wel op plaats drie: René Peters (40), CDA-wethouder uit Oss. Madeleine van Toorenburg staat op de vijfde plaats.

De volgende nieuwkomer bij de eerste tien staat op acht: Harry van der Molen (36), CDA-wethouder te Leeuwarden. Anne Kuik (29), gemeenteraadslid uit Groningen is de derde nieuwkomer. Zij staat op plaats elf. Andere nieuwe gezichten op de lijst voor de Tweede Kamer zijn CDJA-voorzitter Julius Terpstra (plaats 23) en voetbaltrainer Wiljan Vloet (plaats 43).

De conceptlijst wordt verstuurd aan de lokale CDA-afdelingen, die nog wijzigingen kunnen aanbrengen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen