Politiek7 sep '16 13:54Aangepast op 7 sep '16 18:59

DENK-Kamerlid weigert Netanyahu hand te geven

Auteur: BNR Webredactie

Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu van de nieuwe partij DENK heeft geweigerd om de Israëlische premier Netanyahu een hand te geven. Netanyahu is vandaag op bezoek in het parlement om achter gesloten deuren met Kamerleden te praten.

ANP
ANP

De Israëlische premier draaide zijn gezicht weg toen Kuzu hem geen hand wilde geven. Het Kamerlid droeg een button met daarop de Palestijnse vlag. Hij is het niet eens met de Israëlische behandeling van de Palestijnen in de regio en de bezetting van Palestijns gebied door Israël. Door Netanyahu niet de hand te schudden, wilde hij een boodschap afgeven, legde hij achteraf uit.

CDA-Kamerlid Raymond Knops kwam wel positief uit de ontmoeting met Netanyahu. 'Ik heb de indruk dat hij de kritiek uit Nederland buitengewoon serieus neemt. Maar hij wijst er terecht op dat ook de Palestijnen hun verantwoordelijkheid moeten nemen', zegt Knops.

Het CDA steunde voor het zomerreces een kritische motie die dreigde met het opschorten van een aantal verdragen met Israël – waaronder handelsvoordelen – als Israël niet constructief deelneemt aan het vredesproces met de Palestijnen. Dat was een historische omslag van het CDA. Maar het CDA geeft Netanyahu nu de ruimte. Knops hoopt op ‘een aantal stappen voorwaarts’.

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes, die de kritische motie destijds indiende, is niet tevreden over het gesprek met Netanyahu. 'Zo’n beetje iedereen heeft er volgens Netanyahu schuld aan dat er nog steeds geen oplossing is voor dit conflict, behalve Israël', zegt Servaes.

In een open brief aan de vooravond van Netanyahu’s bezoek wees Servaes hem er op dat de steun voor Israël in Nederland wegvalt als het land doorgaat met ‘die destructieve bezettingspolitiek: de nederzettingen, de scheidingsmuur en de aanvallen op Gaza. Daarin deed hij geen enkele toezegging', zegt Servaes.

De ChristenUnie, van oudsher positief over Israël, wijst op de praktische stappen die Netanyahu gezet heeft. Kamerlid Joël Voordewind noemt onder meer de steun voor de aanleg van een gaspijplijn naar Gaza (met financiële steun van Nederland) en het verplicht stellen van de Arabische taal op Israëlische scholen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen