Politiek7 sep '16 17:18

Politiek zet mbo voor het blok

Auteur: Marjan van den Berg

Mbo-opleidingen mogen straks geen leerlingen weigeren, als het aan de Tweede Kamer ligt. De mbo-scholen zelf zijn daar absoluut niet blij mee.

ANP
ANP

Wat de Tweede Kamer betreft zijn alle leerlingen welkom op het mbo. Een meerderheid van de Kamer is voor een wetsvoorstel van minister Jet Bussemaker (Onderwijs) dat scholieren het recht geeft altijd aan de opleiding van hun keuze te beginnen. Op hun beurt kunnen mbo-instellingen een bindend studie-advies geven aan leerlingen die niet goed presteren.

'Wat we zien, is dat er een groep is die om oneigenlijke redenen niet wordt toegelaten. Dat vind ik niet acceptabel', zegt PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis. 'Daarom is het goed dat we nu in de wet regelen dat je gewoon wordt toegelaten als je voldoet. Dat klinkt logisch, maar dat is nog niet wettelijk geregeld.'

Klachten
Maandag meldde de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) dat jongeren steeds vaker worden geweigerd op het mbo zonder geldige reden. Zij zouden te horen krijgen dat zij een ongemotiveerde houding hebben, te oud of een 'stapelaar' zijn. De jongerenorganisatie ontving in de afgelopen drie maanden 69 klachten hierover.

Stapelaars zijn mensen die stap voor stap een steeds hoger onderwijsniveau bereiken met een nieuwe studie. Volgens JOB zijn deze studenten financieel minder interessant voor scholen, omdat scholen lagere vergoedingen krijgen voor scholieren die langer over hun studie doen.

Mbo is tegen
Mbo-scholen zijn tegen de nieuwe wet; zij willen vooraf leerlingen kunnen selecteren en vinden een wet een te zwaar middel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen