Politiek8 aug '16 09:15Aangepast op 8 sep '16 10:16

Politievakbond en PvdA willen landelijke registratie geweld tegen BOA's

Auteur: BNR Webredactie

Er moet een landelijk registratiesysteem komen voor geweld tegen Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA). Daarvoor pleiten de politievakbond BOA-ACP en PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch.

Foto: ANP
Foto: ANP

Op dit moment worden veel incidenten met BOA's niet geregistreerd. Daarover gaat Markouch opheldering vragen bij de minister, zegt hij tegen BNR.

De PvdA'er is tegen het zwaarder bewapenen van de ambtenaren, 'dat zou niet het antwoord moeten zijn'. Als BOA moet je volgens hem kunnen rekenen op de politie bij een incident.

Mishandeling

In Capelle aan den IJssel werd vorige week nog Buitengewoon Opsporingsambtenaar Raymond IJsselstein mishandeld. Hij vertelt dat het incident plaatsvond op een recreatieveld aan de IJssel. 'Wij zagen dat daar een grote groep jongeren overlast veroorzaakte. Ze dronken alcohol in een gebied waar een alcoholverbod geldt, bierflessen werden het water ingegooid, er werd afval verspreid en ze waren luidruchtig. Wij besloten daar tegen op te treden.'

Het ging mis toen een persoon van buitenaf, die geen onderdeel uitmaakte van de groep, zich met de situatie kwam bemoeien, vertelt IJsselstein. 'We maken dat regelmatig mee. Ook verdachten die zich uit het niets ineens fysiek tegen ons keren.'

Registratie incidenten
BOA's zijn beperkt uitgerust. Volgens IJsselstein kan het meeste werk daarmee op een goede manier worden uitgevoerd, tenzij dus dit soort situaties ontstaan. 'Dan werkt alleen een repressieve aanpak. Dit kun je niet meer met een waarschuwing of een goed gesprek oplossen.' Het is volgens IJsselstein daarom van groot belang dat incidenten centraal geregistreerd worden, zodat er zicht is op de hoeveelheid gevaarlijke situaties en zodat BOA's op de juiste manier kunnen worden uitgerust.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen