Politiek8 sep '16 10:11Aangepast op 8 sep '16 11:07

'Je kunt niet meer vrij opereren'

Auteur: Marjan van den Berg

De gemeenteraad van Roermond debatteert vanavond naar aanleiding van het vonnis van de rechtbank in Rotterdam, die Jos van Rey veroordeelde. Volgens fractievoorzitter Dré Peters van de Liberale Volkspartij Roermond (LVR) moeten bestuurders tegenwoordig zo opletten dat ze niet meer vrij kunnen opereren.

Jos van Rey (L) en Dré Peters. Foto: ANP
Jos van Rey (L) en Dré Peters. Foto: ANP

Van Rey, lid van de LVR-fractie, is onder meer veroordeeld wegens corruptie en lekken uit een vertrouwenscommissie. Naar aanleiding hiervan vergadert de raad over integriteit en de bestuurscultuur.

Als het over Van Rey zelf gaat, verlaat de tienkoppige fractie van de LVR de vergadering. Volgens fractievoorzitter Dré Peters is namelijk simpelweg afgesproken dat het debat niet over Van Rey zal gaan. 'Daar zijn ze mee akkoord gegaan! Iedereen gaat strakjes roepen: 'ja, dan lopen ze weg'. Nee, we hebben dat met z'n achten (de acht fracties in de raad, red.) besproken!'

Lam
Het debat was een wens van de coalitie, waarvan de LVR geen deel uitmaakt. Over de bestuurscultuur en integriteit wil de LVR best praten. 'We maken de bestuurders natuurlijk hartstikke lam, of dat nu in Roermond is of ergens anders. Je moet zo opletten, om je heen kijken, of je niet toevallig een keer, ik noem een dwarsstraat, een overtreding hebt gemaakt. Je kunt niet meer vrij opereren', zegt Peters. Hij neemt het voor Van Rey op. 'Ik loop al jaren met Van Rey mee. Van Rey heeft zichzelf nooit iets in de zak gestoken. Zo snel als iemand mij dat kan zeggen, dat dat gebeurd is, dan kijk ik er anders tegenaan. Van Rey heeft het voor de stad Roermond gedaan.'

Ontstaan LVR
Van Rey trad in oktober 2012 af als VVD-wethouder, toen de politie invallen deed in onder meer zijn woning op verdenking van corruptie. Zijn VVD kwam in Roermond in de oppositie terecht. De LVR werd in september 2013 opgericht toen de VVD dreigde Van Rey wegens twijfels aan zijn integriteit uit de partij te zetten. Van de toen elf VVD-raadsleden stapten er zeven over naar de nieuwe partij. Na de verkiezingen in 2014 kwam de LVR in de oppositie terecht.

Vanmiddag om 13.00 uur is Jos van Rey te gast bij Roelof Hemmen. Onze verslaggever Harmen van der Veen volgt het debat vanavond in Roermond.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen