Politiek9 sep '16 18:32

Militairen naar Litouwen en Libië

Auteur: Noémi Prent

Nederland gaat met ongeveer 200 man meedoen aan een NAVO-macht in Litouwen. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert benadrukt dat het gaat om deelname aan een ‘roterende’ NAVO-macht. De kosten van de Nederlandse bijdrage komen voor rekening van de NAVO als geheel.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert, minister van Financien Jeroen Dijsselbloem en de Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp  op een bezoek bij Nederlandse militairen in Mali. Foto: ANP
Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert, minister van Financien Jeroen Dijsselbloem en de Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp op een bezoek bij Nederlandse militairen in Mali. Foto: ANP

De Battle Group staat onder leiding van Duitsland. Ook in Estland, Letland en Polen zijn NAVO-troepen actief. De Russen hebben felle kritiek. Zij wijzen naar een afspraak met de NAVO dat er geen permanente legeringen zouden plaatsvinden aan de grens met Rusland.

Nederland doet ook mee aan de maritieme EU-operatie Sophia voor de kust van Libië. De bijdrage daar beperkt zich tot het acht weken lang trainen van de Libische kustwacht met als platform het amfibisch transportschip Zr. Ms. Rotterdam.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen