Politiek14 sep '16 17:31

Niets ligt vast over gaswinning

Auteur: Marjan van den Berg

Het kabinet gaat voortaan ieder jaar opnieuw bepalen hoeveel Gronings gas er opgepompt wordt.

Henk Kamp. Foto: ANP
Henk Kamp. Foto: ANP

Vandaag debatteerde de Tweede Kamer over de hoeveelheid gas die in Groningen gewonnen mag worden. De uitkomst is dat het kabinet dit ieder jaar opnieuw moet vaststellen. 'Ik ben van plan om ieder jaar de balans op te maken, te gaan kijken wat de situatie is en welke nieuwe gegevens beschikbaar zijn, welke conclusies daar volgens het kabinet uit getrokken moeten worden, en dat dan vervolgens met de Kamer te delen', zei minister Henk Kamp (Economische Zaken). 'De Kamer kan daarover dan met mij of met mijn opvolger in debat gaan.'

Gewijzigde inzichten

Het kabinet bepaalde eind juni dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) de komende vijf jaar hooguit 24 miljard kubieke meter gas per jaar uit de Groningse bodem mag halen. Kamp wilde aanvankelijk pas na twee jaar kijken of de gaskraan in Groningen verder zou kunnen worden dichtgedraaid. 'Als wij dat over een jaar willen veranderen omdat er gewijzigde inzichten zijn, dan kan dat', zei PvdA-Kamerlid Jan Vos.

Ook de schadeafhandeling van aardbevingen kwam aan de orde. Volgens veel Kamerleden moet deze onafhankelijker plaatsvinden dan nu gebeurt. De minister vindt dat er al veel is verbeterd. 'Laten we nou alsjeblieft oppassen met alles afbreken wat we eerst hebben opgebouwd', zei Kamp.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen