Politiek19 sep '16 07:33

SP wil overkoepelende nationale inspectie

Auteur: BNR Webredactie

Ze zijn traag en niet onafhankelijk: dat is de kritiek op Nederlandse inspectiediensten. SP-kamerlid Ronald van Raak pleit daarom voor één nationale inspectie.

Foto: ANP
Foto: ANP

De voorzitter én de oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, Pieter van Vollenhoven en Tjibbe Joustra, hebben grote kritiek op de inspectiediensten. Zij noemen ze traag en niet onafhankelijk, en vinden dat het onderwerp hoger op de politieke agenda moet.

De SP pakt die handschoen meteen op: een nationale inspectie moet volgens Kamerlid Van Raak alle andere inspectiediensten vervangen en daartoe wil hij een initiatiefnota indienen. 'Als je nou ziet dat bij die inspecties steeds meer kennis en kunde verdwijnt en steeds minder wordt geïnvesteerd, kun je één grotere organisatie maken waar alle kennis en kunde aanwezig is', zegt Van Raak.

Inspecties zouden nu niet onafhankelijk zijn, doordat ze óf te dicht bij een ministerie staan - soms zelfs in hetzelfde gebouw zitten - of juist aanschurken tegen de bedrijven die ze moeten controleren. Van Raak wil bereiken dat een bedrijf in de toekomst niet van drie verschillende inspecties bezoek krijgt, maar één aanspreekpunt heeft. Daardoor kun je efficiënter werken, meent hij, wat zeker met het oog op alle recente bezuinigingen zeer wenselijk is.

Gerelateerde artikelen