Politiek19 sep '16 23:13Aangepast op 20 sep '16 08:58

Rapport Rutte II: Hakken over de sloot

Auteur: BNR Webredactie

Een krappe voldoende krijgt het kabinet Rutte II nog wel van de meeste mensen, maar de zesjescultuur is aan de orde van de dag in Den Haag. Uit onderzoek dat BNR liet uitvoeren onder duizend respondenten, komt veel teleurstelling en frustratie naar voren.

Foto: ANP
Foto: ANP

En hoewel de meeste mensen het kabinet dus wél een voldoende geven, is het gemiddelde rapportcijfer dat dus niet. Tjerk Eilander, research consultant bij onderzoeksbureau MWM2, leest een aantal van de ongezouten toelichtingen voor die respondenten over het kabinet ventileerden. 'Een laf kabinet', 'veel woorden', 'weinig daden', 'veel te veel bezuinigd, vooral in de zorg' en 'met Rutte worden de rijken rijker en de armen armer' zijn zo'n beetje de sentimenten die naar voren komen.'

Ook de ministers en staatssecretarissen afzonderlijk werden beoordeeld door de duizend respondenten die meewerkten aan het onderzoek. Opmerkelijk is dat 46 procent van de respondenten niet wist wie wie was en zo de vraag wie de beste is niet kon beantwoorden. Toch kwam er een duidelijke winnaar uit de bus: de premier. Met een 7,4 scoort hij niet het hoogst van alle ministers, dat is minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Die kreeg een 7,6, maar de meeste mensen stemden op Rutte.

Kijk je naar het slechtst presterende lid van het kabinet, dan weet alsnog een derde van de respondenten niet wie te kiezen. Toch komt er een duidelijke verliezer bovendrijven en dat is - hou je vast: wéér Mark Rutte. In dít rijtje scoort hij slechts een magere 2,7, waarmee hij zelfs minister Ard van der Steur van Justitie (3,5) boven zich moet dulden.

Uit het onderzoek komt ook een top-3 van thema's naar voren die in de ogen van de respondenten onvoldoende zijn aangepakt: 1) de Zorg, 2) Pensioenen, 3) Immigratie en asiel.

Gerelateerde artikelen