Prinsjesdag 201621 sep '16 07:50

ChristenUnie wil eigen risico deels behouden

Auteur: Thijs Baas

De ChristenUnie wil het eigen risico in de zorg niet helemaal afschaffen. Wel moeten een paar specifieke groepen mensen verlicht worden, zegt fractievoorzitter Gert-Jan Segers tegen BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

In de tegenbegroting van 2017 maakt de ChristenUnie nog geen keuze over het eigen risico, erkent Segers, maar in het verkiezingsprogramma wil hij wel degelijk kijken of het eigen risico voor specifieke groepen kan worden teruggedraaid. 'Als het echt leidt tot knelpunten in de zorg - wij kijken heel specifiek naar chronisch zieken en gehandicapten, die móeten wel zorg inkopen - dan is dat wel een heel belangrijk punt.'

Segers waarschuwt voor de kosten van afschaffing van het eigen risico, die kunnen oplopen tot 3,7 miljard euro, mede door de extra zorgvraag. 'Is het rechtvaardig om aan iemand met een ruime beurs dezelfde tegemoetkoming te doen als aan chronisch zieken en gehandicapten? Ik denk het niet. Ik denk dat in zijn algemeenheid het afschaffen wel eens veel te duur zou kunnen zijn.'

Raad van State

Het eigen risico ligt al een tijdje onder vuur; enkele partijen willen er helemaal van af. Minister Schippers vindt het bedrag van minimaal 385 euro juist goed te verantwoorden. Afschaffen kost zo veel, dat dan hoe dan ook de premies flink omhoog moeten - zegt ze. Vice-president Donner van de Raad van State zei gisteren in de NRC dat hij ook vindt dat het beter niet kan worden afgeschaft.

Vandaag en morgen staat Den Haag in het teken van de Algemene Politieke Beschouwingen. De ChristenUnie zal onder meer pleiten voor het schrappen van het leenstelsel voor studenten en meer geld voor gezinnen en gehandicapten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen