Politiek21 sep '16 11:52

'Klimaatakkoord moet in werking vóór vertrek Obama'

Auteur: Judith Laanen

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon doet vandaag een dringende oproep aan landen om het klimaatakkoord van Parijs te erkennen. Tot nu toe deden dat pas 29 van de 190 landen die het akkoord ondertekenden.

Bas Eickhout (GroenLinks) in het Europees Parlement. Foto ANP
Bas Eickhout (GroenLinks) in het Europees Parlement. Foto ANP

Opvallend: de Verenigde Staten, China en Brazilië hebben dat klimaatakkoord al wel bekrachtigd. Europa nog steeds niet. Bas Eickhout, Europarlementariër van GroenLinks en voormalig klimaatrapporteur van het Europees Parlement, noemt dat 'heel pijnlijk'.

'EU is langzaam'

'De Europese Unie noemt zich leider op klimaatbeleid maar met ratificeren zijn we heel langzaam.' Dat ligt volgens Eickhout aan het feit dat eerst alle 28 EU-landen moeten ratificeren, en dat daarna pas de Unie zelf kan ratificeren. 'Tot nu toe zijn er pas drie EU-landen die dat gedaan hebben, Zweden, Oostenrijk en Frankrijk. Pas afgelopen week stuurde Nederland de ratificatie naar de parlementen,' zegt Eickhout, die zich afvraagt waarom iedereen zo heeft zitten slapen.

Verdrag kan in werking treden zónder EU

Door de ratificering van China, de VS en Brazilië kan betekenen dat het verdrag in werking treedt zónder de EU, zegt Eickhout. 'Er moeten minimaal 55 landen zijn die 55 procent CO2-uitstoot hebben om het akkoord in werking te laten treden. Dat kan redelijk snel gehaald worden, vandaar dat iedereen in de EU een beetje in paniek is want straks gaat het verdrag in werking zonder de EU. Nu heeft men afgesproken dat de EU misschien toch nog kan ratificeren voordat alle landen dat doen, en daarvoor is een extra milieuraad ingelast voor volgende week vrijdag.'

'Verdrag moet in werking vóór Obama weg is'

Volgens Eickhout is het belangrijk dat het akkoord in werking treedt voordat Obama het kantoor verlaat: 'Daarom zet iedereen er zo'n druk op, want dan wordt het toch moeilijker voor een volgende president om eruit te stappen.'

Gerelateerde artikelen