Politiek21 sep '16 13:54Aangepast op 21 sep '16 19:05

De Groene Draeck is weer helemaal van prinses Beatrix

Auteur: Laurens Boven

Prinses Beatrix is weer helemaal zelf de baas over haar zeiljacht de Groene Draeck. In de begroting van de Koning staat dat het schip dat Beatrix in 1957 van het Nederlandse volk cadeau kreeg, begin dit jaar uit de Stichting Kroongoederen is gehaald en 'sindsdien in privéeigendom van prinses Beatrix is'. Dat roept in de Kamer de vraag op of Beatrix de onderhoudskosten nu ook zelf gaat dragen.

ANP
ANP

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst was het 'niet logisch' dat het schip was ondergebracht in de stichting die bedoeld is voor goederen die nodig zijn voor 'de uitoefening van de Koninklijke waardigheid’ (zoals de Gouden Koets). Het schip vervult immers geen Koninklijke taak, maar was ooit aan Beatrix persoonlijk geschonken. Overigens inclusief de kosten van het onderhoud.

Eigenaar

Vorig jaar beloofde premier Rutte volgens de RVD de Tweede Kamer te gaan kijken naar het formele eigenaarschap van het schip. Het resultaat is, naar nu blijkt, dat de koning de Groene Draeck dit voorjaar uit de stichting heeft gehaald en heeft overgedragen aan zijn moeder.  De RVD spreekt van een 'formele bevestiging' en een 'administratieve' aangelegenheid.

Over het onderhoud va de Groene Draeck is veel te doen geweest het afgelopen jaar. De kosten komen voor rekening van de belastingbetaler, maar zouden volgens veel fracties in de Kamer veel te hoog zijn.

Pechtold

Voor D66-leider Alexander Pechtold is de formele overdracht reden om te pleiten ook de kosten voor het onderhoud over te dragen op de koningin-moeder: ‘De Groene Draeck is nu privé, dus ga ik de premier vragen: betekent dat ook het onderhoud?’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van vorig jaar leidde deze kwestie tot een vrolijk debat tussen premier Rutte en Alexander Pechtold.

 

Gerelateerde artikelen