Politiek21 sep '16 16:17Aangepast op 21 sep '16 17:07

Beschouwingen lijken verkiezingsdebat

Auteur: Judith Laanen

De Algemene Beschouwingen lijken tot nu toe op een verkiezingsdebat. SP-leider Roemer gaat onderuit door het gebrek aan onderbouwing voor zijn alternatieve zorgplannen en de VVD geeft duidelijk aan dat ze niet wil regeren met de PVV.

Fractievoorzitters Buma (CDA) en Pechtold (D66) tijdens de Algemene Beschouwingen. Foto ANP
Fractievoorzitters Buma (CDA) en Pechtold (D66) tijdens de Algemene Beschouwingen. Foto ANP

De fractievoorzitters gebruiken de beschouwingen vooral als podium voor de verkiezingen, en daar nemen ze ook flink de tijd voor. Sinds vanmorgen zijn de Algemene Beschouwingen bezig in de Tweede Kamer, we zetten de belangrijkste ontwikkelingen voor je op een rij:

SP wil bijdrage eigen zorg afschaffen

SP-leider Emile Roemer gooit met een gebrek aan cijfermatige onderbouwing voor de alternatieve zorgplannen van de partij zijn eigen glazen in. Vanuit de Kamer is er best wat steun voor die plannen - zoals een verlaging van het eigen risico in de zorg voor volgend jaar - maar Roemer heeft die plannen nog niet laten doorrekenen. En dat zorgde voor hoongelach in de Kamer richting Roemer.

VVD sluit samenwerking met PVV praktisch uit

VVD-fractievoorzitter Zijlstra sluit vanmiddag praktisch uit dat de VVD na de verkiezingen met de partij van Geert Wilders samen gaat werken. Zijlstra noemde de partij een 'stelletje weglopers'. Volgens Zijlstra moet Wilders bovendien zijn ‘minder, minder, minder’ anti-Marokkanen uitspraak terugnemen en mag er niet getornd worden aan de vrijheid van godsdienst. Ook staat het sociaal-economisch beleid van de PVV hem niet aan: ‘Dat is linkser dan de SP.’

'Pak geldstroom uit onvrij land aan'

De VVD wil ook dat de geldstromen uit 'onvrije' landen die naar organisaties in Nederland, zoals moskeeën en andere instellingen, aangepakt wordt. Zijlstra reageert daarmee op de vraag van ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers, die de financiering uit 'onvrije' landen, zoals Saudi-Arabië 'een graat in de keel' noemt.

Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen