Politiek21 sep '16 19:04

Zulke lange debatten? 'Pure onzin!'

Auteur: Marjan van den Berg

Het is traditie na Prinsjesdag: politiek-Den Haag debatteert zich suf. Letterlijk. Zulke lange debatten houd je lichamelijk wel vol, maar het verstandige deel van je brein trekt het niet, waarschuwt neuropsychiater Theo Compernolle.

ANP
ANP

'Dat soort debatten en vooral nachtelijke debatten is pure onzin', zegt Compernolle, die veel managers en bedrijven coacht. Hij gaat ervan uit dat politici zo lang met elkaar doordebatteren uit onwetendheid. 'Want anders is het pure domheid.' Ons brein kan dit volgens de neuropsychiater namelijk helemaal niet aan. 'Het eerste en belangrijkste is dat ons denkend brein pauzes nodig heeft, veel pauzes, en slaap om telkens weer te kunnen recupereren.' Ook een ander deel van het brein, het archiverend brein, heeft zulke pauzes nodig om zijn werk te kunnen doen, voegt hij toe.

Ondoordachte reacties

Het meest primitieve deel van het brein ('reflexbrein') daarentegen, kan prima zonder rust. Met alle gevolgen van dien. Compernolle: 'Als je denkend brein moe is, dan heeft het reflexbrein een veel te grote invloed op wat je doet en zegt, en krijg je meer primitieve, ondoordachte reacties, agressieve reacties, alleszins emotionele reacties en neem je echt minder goede, dommere beslissingen.'

In het debat is het dan ook te zien als het denkend brein van politici vermoeid is geraakt: ze worden kortaf en gaan dingen zeggen waar ze spijt van krijgen. Compernolle: 'Als ze er later een beetje over nadenken, denken ze: waarom heb ik dat toch gezegd, waar was mijn verstand? Wel, je verstand is nergens!'

Pauzeren

Hoe lang je verstand het volhoudt, verschilt per persoon, zegt Compernolle. 'De mensen die een korte cyclus hebben, moeten even pauzeren na een halfuur, mensen met een langere cyclus na 45 minuten of een uur.' Zijn advies: loop tijdens die pauze even een blokje om.

Gerelateerde artikelen